![]() Dobbeltkonsonant er for mange barn veldig vanskelig å lære. Her er tips til noen enkle oppgaver du kan bygge videre på selv. Dobbeltkonsonanter synes våre barn er vanskelig å begripe. Vi har hatt veldig god hjelp av en serie som heter «Sett inn støtet!» av Hanne Solem. Disse heftene fikk vi gratis av skolen i Norge, som ungene våre hører til. (Heftene har mange morsomme bilder, så hvis du har mulighet må du gjerne skaffe heftene!) Serien tar for seg mange ulike utfordringer i norsk, som det er vanlig å streve med, for eksempel tegnsetting og ord med sj-, kj- og skj-lyd. Serien er beregnet på barn på mellomtrinnet, men jeg tenker at man gjerne kan bruke dem for barn litt lengre opp i systemet som trenger å jobbe med spesifikke deler av norsk grammatikk. Etter at vi hadde gjort ferdig heftet om dobbeltkonsonant, var det ikke sånn at mine hadde stålkontroll på dette. Jeg lagde derfor flere oppgaver på samme lest, som vi skal jobbe videre med etter sommerferien. For eksempel har jeg laget flere småtekster, hvor de skal fylle ut riktig ord (veldig populært, men vanskelig å ikke tulle!). Jeg har også laget nye setninger, hvor de skal sette inn riktig ord av to valg – ett med dobbel konsonant og ett med enkeltkonsonant. Flere seileforeldre jeg har snakket med, forteller at dobbeltkonsonant er noe også deres barn syns er vanskelig å forstå. Her er derfor noen oppgaver med forklaringer, som du kan bruke. Send meg gjerne tips til andre kilder på samme emne! Gjerne ting man finner på nett. Om dobbeltkonsonant Ord med enkel og dobbel konsonant uttales ofte ulikt. Har man dobbeltkonsonant i et ord, er ordet mer «sprettent» enn ord som har enkel konsonant. Et eksempel er «hakke» og «hake». Vokalen foran er kort hos dobbeltkonsonant-ord og lang i enkeltkonsonant-ord. Oppgave 1 Lag en enkel tegning som viser at du forstår hva det ordet som er understreket betyr.
Oppgave 2 Sett inn riktig ord. Velg ett av ordene i parentesen. (bane/banne) Mange syns det er stygt å …………………… (hat/hatt) Hun hadde på seg en nydelig …………………… (file/fille) Hun pleide å …………………… neglene. (sine/sinne) Hun vasket dessverre ullgenserne …………………… på kokvask. (hat/hatt) Det motsatte av kjærlighet er …………………… (bane/banne) Månen går i …………………… rundt jorda. (file/fille) Hun bandt en …………………… rundt såret. (sine/sinne) Inni seg kjente han …………………… og raseri. Oppgave 3 Skriv en setning med hvert ord. Skriv slik at betydningen kommer fram. fine ………………………………………………………………………………………………………… finne ………………………………………………………………………………………………………… leke ………………………………………………………………………………………………………… lekke ………………………………………………………………………………………………………… pine ………………………………………………………………………………………………………… pinne ………………………………………………………………………………………………………… Oppgave 4 Sett inn riktig ord. Bruk 12 av disse ordene: bake, bakke, leke, lekke, tape, tappe, rede, redde, tak, takk, klasen, klassen, flyte, flytte. Hei, Oskar! …………………… for brevet! Jeg har akkurat vært på telttur med …………………… Før vi dro, skulle jeg …………………… 30 rundstykker, det gikk dårlig. Det regnet på turen, og vi måtte traske i evigheter opp en lang …………………… før vi kunne sette opp teltene. Teltet vårt begynte naturligvis å …………………… fra toppen. Vi måtte …………………… teltet under et tre, slik at greinene ble som et slags …………………… Det ramlet forresten ned et …………………… fra greinene, heldigvis var det tomt. Da vi skulle …………………… «Morder i mørket», ville ikke Jon være med, for han tåler ikke å …………………… Typisk. Vi badet én gang i det iskalde vannet. Jon var sikker på at han kunne …………………… som en kork, men jeg måtte …………………… ham. Det gjorde meg til dagens helt. Ha det bra! Hilsen Magnus (forkjøla!) Oppgave 5 Finn et rimeord som har dobbel konsonant!
Forenkling av dobbel konsonant Når man forenkler en dobbelt konsonant, tar vi bort den ene konsonanten når vi legger til en ny konsonant. Sykkel i flertall blir sykler. Oppgave 1 Skriv inn riktig ord. Bruk alle ordene én gang: nøkkelen, nøklene, sikker, sikre, sykkel, sykkelen, sykler. Hei, Oskar! Tar du med deg …………………. når du kommer hit? Med …………………. kan vi komme oss fortere til stranda. Jeg finner ikke …………………. til …………………. min, men kanskje den ligger blant alle de andre …………………. i skuffen. Mamma og pappa er ikke så …………………. på at de vil låne oss båten, men jeg er …………………. på at jeg kan overtale dem. Vi ses! Magnus Oppgave 2 Skriv substantivet som er understreket, i flertall. Mia spiste én vaffel, men jeg spiste fem …………………. De hadde én nøkkel til leiligheten og to …………………. til loftet. Det lå én tøffel under bordet og tre …………………. under senga. Kamelen har én pukkel, mens dromedaren har to …………………. Oppgave 3 Her er noen ord med lang og kort å-lyd. Skriv en setning med hvert ord, slik at betydningen kommer fram. våt ………………………………………………………………………………………………………… vott ………………………………………………………………………………………………………… såpe ………………………………………………………………………………………………………… sopp ………………………………………………………………………………………………………… flåte ………………………………………………………………………………………………………… flotte ………………………………………………………………………………………………………… Enkel og dobbel «m» Vi skriver som regel bare én «m» i slutten av et ord. Det gjelder selv om det høres ut som det skal være to. Eksempel: Sum. Når ordet er langt og «m» er inni ordet, skriver vi dobbel «m»: Summer. Oppgave 1 Fullfør setningene slik at ordet som er streket under, står i entall. Hun fikk to klemmer, man han fikk bare én ………………………………………………………… Hun hadde to kammer, men han ………………………………………………………………………… Jeg så flere store dammer, og snublet …………………………………………………………………. De er kanskje dumme, men ………………………………………………………………………………… Fem av medlemmene stemte ja, men …………………………………………………………………… Oppgave 2 Skriv substantivene i flertall. Nøkkel …………………… Bøffel …………………… Fakkel …………………… Kuppel …………………… Tittel …………………… Gaffel …………………… Tøffel …………………… Sykkel …………………… Pukkel …………………… Karaffel …………………… Oppgave 3 Skriv substantivene i flertall. Kam …………………… Pram …………………… Dam …………………… Kum …………………… Flom …………………… Lem …………………… Oppgave 4 Skriv en setning med hvert ord. Skriv slik at betydningen kommer fram. sine ………………………………………………………………………………………………………… sinne ………………………………………………………………………………………………………… tape ………………………………………………………………………………………………………… tappe ………………………………………………………………………………………………………… fele ………………………………………………………………………………………………………… felle ………………………………………………………………………………………………………… takket ………………………………………………………………………………………………………… taket ………………………………………………………………………………………………………… - Guri
1 Comment
11/6/2019 11:58:08 am
Hei, Guri og Oddvar!
Reply
Leave a Reply. |
AuthorGuri G. Oppegård, lærer for egne barn om bord i seilbåten S/V «Vega» Archives
August 2019
Categories |